Gabor Mihalec - Bez poigravanja

 

Gabor Mihalec - Bez poigravanjaU ovom priručniku za održavanje braka temeljena na vjernosti i zadovoljstvu pastor i bračni terapeut iz Mađarske, Gabor Mihalec, na samom početku poziva nas da temi bračne nevjere priđemo s poniznošću, svjesni da nitko, što se toga dijela našega života tiče, nije nedodirljiv. Vrlo pristupačnim i jednostavnim jezikom autor već u prvom poglavlju definira nevjeru s namjerom da ostatak toga udžbenika za brak posluži u svrhu prevencije, odnosno da do nevjere uopće ne dođe.

Po tome se ova knjiga razlikuje od ostalih.

Autor je u njoj zapisao samo neka od svojih iskustava i istraživanja u dugogodišnjem radu s preko dvjesto bračnih parova. Uz svoja osobna iskustva i iskustva parova u svojoj ordinaciji, Mihalec koristi i preporuča znanstvene radove, istraživanja i statistike renomiranih znanstvenika na tom području iz cijeloga svijeta.

Knjiga se sastoji od deset poglavlja kojima prethodi osobno iskustvo autora, a završava epilogom.

Gabor Mihalec - Bez poigravanjaČitajući poglavlje po poglavlje, supružnici mogu prepoznati u kojoj vrsti braka žive, definirati svoj odnos te otkrivati i vježbati putem ponuđenih pitanja i zadataka na kraju svakog poglavlja kako definirati i čuvati granice svoga odnosa. Isto tako, savjetuje kako dati 100% od sebe za dobrobit bračnog odnosa te kako stvoriti atmosferu povjerenja i intimnosti u braku, sve uz primjere životnih situacija koje nisu iznimka, nego su, dapače, vrlo bliske svima nama. Vrlo realno, a opet s poštovanjem, svjestan težine situacije, obraća se onima koji prolaze ili su prošli kroz bilo koji oblik nevjere te su u fazi borbe za opstanak braka. Vrlo je korisno poglavlje kako se odnositi prema onome što smo u brak donijeli iz svoje obiteljske ili osobne prošlosti. Ne bi nas trebalo iznenaditi ni poglavlje o ovisničkim ponašanjima, posebno seksualnom, koje autor naziva „parazitima“ braka i koja su raširenija nego što slutimo.

Kada autor u naslovu poglavlja kaže „Razgovarajte!“ mogli bismo pomisliti: Pa to nije ništa novo… Ali oduševljava konkretnost i preciznost ponuđenih savjeta kako to učiniti. Autorova rečenica na kraju svakoga poglavlja: „Riječi će imati pravi učinak samo ako su izgovorene ili zapisane!“ ovdje ima posebni značaj.

Knjiga završava toplo, osobnim tonom, epilogom koji ostaje izazov svima koji će posegnuti za tom knjigom, što toplo preporučamo.

Back to posts

Komentari

Morate biti prijavljeni da bi ste mogli komentirati članak.

kliknite ovdje to log in