Isusove usporedbe

„Sve je to Isus govorio narodu u usporedbama i ništa mu nije rekao bez usporedaba, da se ispuni proročka riječ: 'U usporedbama ću progovoriti: otkrit ću savršenstvo od postanka svijeta.'“ (Matej 13,34.35)

I zaista, ove Isusove riječi obistinile su se u Njegovu životu na Zemlji. Nevjerojatno je koliko su upravo priče i pouke koje je Isus pričao prije 2000 godina aktualne i za nas danas. Knjiga „Isusove usporedbe“ duhovne spisateljice Ellen G. White uz praktične komentare primjenjive u svakodnevnom životu opisuje svima poznate biblijske događaje. Od usporedbe o sijaču, gorušičnom zrnu, preko priče o molitvi carinika i farizeja pa sve do one možda i najpoznatije o milosrdnom Samarijancu. „Krist se nije bavio teško razumljivim teorijama, već onim što je bitno za razvitak karaktera, onim što će povećati čovjekovu sposobnost da upozna Boga i da čini dobro“ (str. 11). „Poslije, kad bi promatrali predmete kojima je oslikavao svoje pouke, sjećali su se i riječi božanskog Učitelja. Onima koji su se pokoravali utjecaju Svetoga Duha, značenje Spasiteljevih pouka bivalo je sve jasnije“ (str. 9).

Isusove usporedbe Osobno mi je jedno od najdražih poglavlja bilo ono pod naslovom „Kraljevstvo je nebesko slično kvascu“. „Kao što se kvasac, kad se umiješa u brašno, djeluje iznutra, tako i Božja dobrota, obnavljajući srce, želi preobraziti život. Nikakva pretežno izvanjska promjena nije dovoljna da nas dovede u sklad s Bogom. Ima mnogo onih koji se pokušavaju reformirati popravljajući ovu ili onu lošu naviku, nadajući se da će tako postati kršćani, ali takvi započinju na pogrešnom mjestu. Naše prvo djelo mora biti obavljeno u srcu“ (str. 57). U cijelom poglavlju spisateljica ukazuje na važnost Božje sile koja nas jedina može promijeniti. Mnogi se pokušavaju držati pravila jer misle da im je to dužnost. Ali bez promjene u srcu, koju samo Bog može provesti, nikada nećemo biti uistinu biti promijenjeni. „Srce onoga koji prima Božju milost prepuno je ljubavi prema Bogu i prema onima za koje je Krist umro. Njegovo sebično 'ja' ne bori se da bude priznato. On ne voli druge zato što oni vole njega ili zato što mu ugađaju, zato što cijene njegove zasluge, već zato što su Kristovo otkupljeno vlasništvo. Ukoliko drugi pogrešno shvate ili protumače njegove pobude, riječi ili postupke, on se ne vrijeđa, već nastavlja ići istim uravnoteženim putom u životu. On je ljubazan i promišljen, skroman u gledanju na sebe, uvijek pun povjerenja u Božju milost i ljubav“ (str. 61). Od srca preporučam ovu knjigu svakomu tko želi produbiti svoje znanje o tako dobro poznatim Kristovim usporedbama.

Ponekad je potrebno sagledati ove priče iz drugoga kuta kako bi nam postale bliže i kako bismo primijenili te svevremenske poruke u svakodnevnom životu.

Napisala: Mirjam Đurišević

Back to posts

Komentari

Morate biti prijavljeni da bi ste mogli komentirati članak.

kliknite ovdje to log in