Ellen G. White: Molitva koja ozdravlja

Središnja tema ove nevelike knjižice jest molitva za ozdravljenje bolesnika. Autorica Ellen G. White piše o molitvi, uvjetima molitve za bolesne i ispravnom pristupanju prema životnim navikama. Iz ove knjižice sam naučila kako postoji puno čimbenika koji ovise o ozdravljenju i oni se ne tiču samo milostivog Boga koji ima moć iscijeliti, izliječiti, čak vratiti iz smrti.

Cijelo Evanđelje Novoga zavjeta ispunjavaju Kristova čudesna djela ozdravljenja. Slijepci su gledali, nepokretni su hodali, ljudi su bili podizani iz mrtvih, psihički ozdravljeni… Božja čudesna moć ozdravljenja prisutna je i u današnjim izgubljenim, teškim vremenima, iako ljudsko zlo zaklanja sunce Kristove dobrote i milosti prema grešnom Svijetu. Autorica naglašava kako je vrlo bitno za oboljele da poznaju Božji zakon, njegove principe i da žive po njima. Bog neće iscijeliti ljude koji nisu živjeli prema svetom zakonu i prema Božjim prirodnim zakonima. U knjizi se naglašava kako ozdravljenje ne ovisi samo o Božjoj milosti, već i onome što samo Bog zna a to je budućnost oboljele osobe. Hoće li ona svojim životom proslaviti Spasitelja ili pružiti još više muke i boli sebi, svojoj obitelji, prijateljima, susjedima. Bog zna svačije srce i pobude svake duše. Kada se molimo za bolesne, važno je naglasiti kako mi ne poznajemo srca drugih i kakav osobni odnos oboljela osoba ima s Kristom. Ona sama treba tražiti oprost svojih grijeha od Boga kako bi mogla primiti blagoslove zdravlja i obnove. Molitve za oboljele trebaju biti popraćene pokornošću, življenjem zdravoga načina života i slušanjem Božjih načela.Autorica više puta spominje prirodne zakone našega tijela pod čime misli na ono što bi današnja znanost samo potvrdila. To su stvari koje naše tijelo traži kako bi napredovalo i bilo zdravo: zdrava hrana, tjelesna aktivnost, svjež zrak i sunce, liječenje prirodnim putem…osobe koje namjerno to zanemaruju i ne poštuju svoje tijelo koje je Božje vlasništvo, „kradu od Boga“ misleći kako je u redu tako živjeti, a i dalje misliti i nadati se ozdravljenju ili očuvanju zdravlja. Molitva za ozdravljenje mora biti upućena sa spremnošću promijeniti sebe, svoje navike i pokoriti se Božjim načelima, jer On zna najbolje nas i što nam je potrebno.

Stih koji se nekoliko puta spominje u ovoj knjižici je iz Luke 22,42: „Ali neka ne bude moja, nego tvoja volja.“ Sam Krist, kada se mučne noći molio da ga Bog poštedi budućih događaja, završava svoju molitvu predavanjem odluke u Božje ruke. Molitva pravednika može mnogo, Bog nam obećava da će ispuniti naše molbe ako Ga molimo čistoga srca, ako smo ustrajni, ako vjerujemo, živimo po Njegovim zakonima i pokorno stapamo naše želje i interese s Njegovom voljom.Knjižica započinje skupom biblijskih citata o molitvi za ozdravljenje, Božjim obećanjima i savjetima. Jedan od njih lijepo sabire sadržaj ove knjižice: „Budeš li zdušno slušao glas Jahve, Boga svoga, vršeći što je pravo u njegovim očima; budeš li pružao svoje uho njegovim zapovijedima i držao njegove zakone, nikakvih bolesti koje sam pustio na Egipćane na vas neću puštati. Jer ja sam Jahve koji dajem zdravlje.“ (Izlazak 15,26)

Napisala: Mirna Đurin

 

Back to posts

Komentari

Morate biti prijavljeni da bi ste mogli komentirati članak.

kliknite ovdje to log in