Nada za današnje obitelji - Willie i Elaine Oliver

Istina je da se sveti krug oko obitelji u današnjem vremenu neprekidno nastoji izbrisati raznim modernim alternativama, idejama koje promoviraju mediji, zlouporabom Biblije i kršćanstva i sl., ali kako i sam naslov ove male knjižice kaže, nada za današnje obitelji postoji.

Autor i autorica, koji su i sami bračni par s djecom, predstavljaju nekoliko područja za uspješne obiteljske odnose. Brak predstavljaju kao instituciju koju je osnovao Bog na samom postanku svijeta i svaki savjet koji pruža ovo štivo temeljen je na biblijskim načelima.
Jedna upečatljiva misao koja prožima ovu knjigu je važnost promišljanja o tome koliko u braku dajemo, namjesto koliko primamo. Svatko od nas u potpunosti jedino može kontrolirati sebe, sve počinje istinskom odlukom i ustrajnim naporom da brinemo o tome kako se ponašamo, komuniciramo i mislimo o svojem supružniku.
Autor i autorica pružaju konkretne savjete kako postupati u komunikaciji, kako spriječiti sukobe (naime, govore o takozvanoj stanci prije odgovora, nakon stanke važno je promisliti i odabrati najbolji odgovor), pišu o tajni uspješnog roditeljstva i o poslušnosti. Obitelj je mjesto najsnažnije povezanosti, bar bi trebala biti.
Za to je važno da bračni partneri budu intimno, emocionalno, financijski, duhovno i intelektualno povezani. U tom slučaju, suradnja u braku bit će dobra. Za djecu, roditelji su važan primjer kako u životu reagirati na dobre i loše događaje, autor i autorica naglašavaju odgoj koji se temelji na ponašanju roditelja jer djeca uče od svojih roditelja i oponašaju ih.

     

U obitelji nema mjesta za nikakvo nasilje, bilo ono fizičko, spolno ili emocionalno. A da bismo izbjegli rastavu i zaista živjeli kao sretan bračni par važno je, kako pišu autor i autorica, graditi brak na stvarnoj ljubavi, istinski se međusobno prihvatiti, slušati jedno drugo, praštati i grliti se.

     

Zadnje poglavlje dotiče se još života samaca, spolnosti i moralnih odluka i stavova koje bi svatko od nas, bio samac ili u braku trebao posjedovati. Ova mala knjižica brzo se čita i zaista pomaže u razumijevanju sebe i članova obitelji. Štoviše, ova knjižica me je potaknula (a nadam se da će i vas) da preispitam samu sebe te kako ja reagiram u određenim situacijama. U nekim dijelovima knjige osjećala sam se ponosno na svoje odabire ponašanja, a u nekim dijelovima sam se osvijestila da sam griješila i da mi je potrebna promjena.

     

Kako je već i spomenuto, obitelj bi se trebala temeljiti na davanju i stvarnoj ljubavi. Bog je dobar roditelj pa nam je to pokazao vlastitim primjerom kada je iz ljubavi prema ljudskom rodu dao, žrtvovao Krista za sve nas. Da, teško je podići obitelj, živjeti složno i u miru, bez sukoba, ružnih riječi i naše urođene grješne sebičnosti, savršena obitelj ne postoji jer nema savršenih ljudi. Ipak, Bog nam poručuje u evanđelju po Marku 10,27: „Ljudima je to nemoguće, ali nije Bogu; jer – Bogu je sve moguće“.

Back to posts

Komentari

Morate biti prijavljeni da bi ste mogli komentirati članak.

kliknite ovdje to log in