ODGOVORNO RODITELJSTVO – recenzija knjige s naglaskom na majčinu ulogu

 

Pravilan odgoj djeteta ima ogroman i dalekosežan utjecaj, stoga je važno temeljito se pripremiti za preuzimanje uloge roditelja – oca ili majke. Jedan od kvalitetnih izvora ispunjenih biranim savjetima usklađenima s kršćanskim načelima koja proizlaze iz samih Božjih uputa je i knjiga ODGOVORNO RODITELJSTVO. Ova knjiga namijenjena je jednako očevima kao i majkama, a svakako i onima koji to jednom žele postati. Kao što nam pokazuje biblijski primjer Samsonovih roditelja, važno je upoznati se s izazovima i odgovornostima koje ta uloga nosi mnogo prije djetetova dolaska na svijet.

 

Žena kao majka

ODGOVORNO RODITELJSTVO – recenzija knjige s naglaskom na majčinu uloguSigurno se svi možemo složiti da se žena tijekom svojega života može pronaći i ostvariti u brojnim velikim ulogama. Primjerice, ona je: kći, prijateljica, djevojka, supruga, poduzetnica, poslovna žena... Zatim je tu i uloga na koju ćemo se ovdje usmjeriti, a koju mnogi smatraju jednom od najvažnijih uloga na svijetu: uloga majke.

Autorica ove knjige, poznata kršćanska spisateljica Ellen G. White, i sama je bila majka. Činjenica da je odgojila četvoricu sinova pomogla joj je da na razumljiv i suosjećajan način iznese brojne upute očevima i majkama usklađene s kršćanskim pogledima na svijet.

 

Najsnažniji i najdalekosežniji odgojni utjecaj

U knjizi Odgovorno roditeljstvo Ellen G. White značajan je dio teksta posvetila majkama ističući sljedeće: „Najmanje se sustavnih napora ulaže za pomoć majci, a njezin je odgojni utjecaj najsnažniji i najdalekosežniji.“ (Odgovorno roditeljstvo, str. 49)

Čitajući ovu knjigu, naići ćete na savjete koji pokrivaju različita područja majčinstva. Autorica naglašava važnost majčina ulaganja u samu sebe te na 53. stranici kaže: „U svjetlosti osobne majčinske odgovornosti, svaka bi žena trebala razviti dobro uravnotežen um i čist karakter, odražavajući samo ono što je istinito, dobro i lijepo, a takvo ponašanje će, kao po pravilu, oponašati njezina djeca.“

Zatim se nižu brojni savjeti prigodni za trenutke različitih obiteljskih kriza. Jedan od mnogih mudrih savjeta, koji vrijedi i u današnjem vremenu, kaže: „Molim vas, nemojte kažnjavati djecu u ljutnji. To je trenutak, iznad svakog drugog, kad trebate djelovati ponizno, strpljivo i s molitvom.“ (Odgovorno roditeljstvo, str. 208)

 

U odgoju vam pomaže i Stvoritelj svemira!

Među najvažnijim citatima koje ćete pronaći u ovoj knjizi nalazi se i jedan citat prepun ohrabrenja i snage koja prema svakoj majci teče iz nebeskih izvora, a koji govori o Božjoj suradnji s majkama u odgoju djece. U njemu ćete pronaći sljedeće riječi: „Majke, ne zaboravite da će vam Stvoritelj svemira pomoći u poslu. Njegovom snagom i Njegovim imenom možete voditi djecu tako da postanu pobjednici.“ (Odgovorno roditeljstvo, str. 145)

Bio je ovo samo mali pregled velikog mnoštva korisnih savjeta ponuđenih u knjizi Odgovorno roditeljstvo. Ohrabrujem vas da dublje proučite ovu važnu temu jer vjerujem da svatko od nas vrši utjecaj na barem jedan mladi život.

 

„Istražujte Pismo. Ne budite samo slušatelji, već izvršitelji Riječi. Dostignite Božja mjerila u odgajanju svoje djece.“ (Odgovorno roditeljstvo, str. 52)

 

Napisala: Mirjam Đurišević
Uredila: Tamara Moslavac Kos

Back to posts

Komentari

Morate biti prijavljeni da bi ste mogli komentirati članak.

kliknite ovdje to log in