PRIČA O NADI – recenzija knjige

 

Uočiti smisao, prepoznati nagovještaj nade


PRIČA O NADI – recenzija knjigePRIČA O NADI pripada kategoriji knjiga koje se bave vječitim ljudskim problemom – kako u prividnom kaosu uočiti smisao, kako u beznađu prepoznati nagovještaj nade. Autorica Ellen G. White nadahnuće za svoje djelo pronalazi u Svetome pismu u kojemu nam pomaže uočiti nadu i to pretače u jednu biblijsku priču, u jednu zanimljivu, na trenutke čak nepoznatu povijest koja je iza nas, koju proživljavamo, i onu koja je ispred nas, gotovo da je možemo vidjeti svojim očima i dohvatiti svojim rukama. Istovremeno, pričajući tu povijest koja nam dovoljno rječito govori da iza svega vidljivog postoji jedna Ruka koja se ne gubi u nepoznatom, neizvjesnom ili čak prijetećem, upire prstom u nadahnutu knjigu Bibliju ne bismo li u dobro nam znanim kršćanskim pojmovima prepoznali argumente za nadu.


Dramatična, ali smirujuća knjiga


Knjiga PRIČA O NADI je na trenutke dramatična, na trenutke smirujuća. Od poglavlja do poglavlja čitatelju će se činiti da sve ono što je Bog isplanirao i namijenio čovjeku i svijetu biva upropašteno djelovanjem Sotone, da bi već u sljedećim poglavljima nicala nada, naziralo se rješenje i autor rješenja, sâm Bog. Ono što je vrijedno u ovoj knjizi jest vrlo prepoznatljiva nit koja depresivnom čovječanstvu često izmiče pred očima: da su i zapovijedi Božje i obredna služba, kao i dolazak Spasitelja sa žrtvom koju je podnio, jamstvo da Bog ima kontrolu nad svime što se zbiva.


Sukob dobra i zla poprima oblik

PRIČA O NADI – recenzija knjige
Kako se bliži kraj knjige PRIČA O NADI, čitatelj biva usmjeren na vidljivu ekspanziju zla u svijetu koje kao da  posljednjim naporima pokušava uništiti sve što se zove dobrim ili što asocira na Boga i Njegov karakter. Tako sukob dobra i zla poprima oblik vidljivih događaja koji se odvijaju pred našim očima. No i tada, kad sve teče glatko, kao da na trenutke zlo čeka da iskoči i stvori dojam da dobra ipak nema. Jednako tako, kad stvari krenu po zlu, dobro kao da je nestalo, kao da neopravdano kasni ili čak uzmiče pred lavinom zla koje nadire.


Dobro kojemu čeznemo postat će stvarnost kojoj se nadamo


Ipak, kako se bližimo kraju, sve je jasnije da zlo ne samo da ne može dominirati zauvijek nego će zauvijek i nestati. A dobro, kojemu čeznemo, postat će stvarnost kojoj se nadamo, kojoj vjerujemo i koju ćemo uskoro svojim osjetilima doživjeti. Kako i kada, ostaje nam da sami otkrijemo u knjizi PRIČA O NADI.

 

Napisao: Zdenko Hlišć Bladt

Back to posts