Ellen G. White: "Poruka nade" - recenzija knjige

Jeste li se ikada našli u situaciji da imate „rupu“ u natrpanom dnevnom rasporedu i pritom razmišljali: Kako bi bilo dobro da sad imam pri ruci nešto ohrabrujuće za čitanje umjesto svih onih negativnih ili ispraznih informacija kojima smo bombardirani putem naših pametnih telefona? Ja sam izvrsno rješenje pronašla u knjižici „Poruka nade“ koju uvijek mogu nositi sa sobom jer je mala, stane u svaku torbu, a nudi pregršt ohrabrenja koja su mi svakoga dana potrebna.

Poruka nadeKnjiga sadrži velik broj duhovnih citata meni najdraže spisateljice Ellen G. White, prigodnih za izazove s kojima se neminovno svatko od nas svakodnevno susreće. Upravo zato pogodna je za tzv. „blic“ ohrabrenje jer ne sadrži dugačka poglavlja koja zahtijevaju dulje vrijeme, mir i koncentraciju, a opet, citati su tako duboki da će svakoga navesti na promišljanje. Oni obuhvaćaju razne sfere života – od naše samodiscipline: „Vladanje sobom mora krasiti svakoga tko želi raditi za Boga… Prosječan um, ukoliko se disciplinira, može postići daleko više i obaviti odgovornije djelo nego visokoobrazovan um i najveći talent ukoliko se nije naučio samosvladavanju. Sve mogu u Onome (Isusu Kristu) koji mi daje snagu.“ (str. 41) – preko utjehe u teškim trenucima: „U svačijem iskustvu javljaju se trenuci dubokog razočaranja i krajnjeg obeshrabrenja – dani kad nas obuzima tuga, kad nam postaje teško vjerovati da je Bog i dalje Onaj isti ljubazni Dobročinitelj svoje zemaljske djece; dani kad nevolje muče dušu, sve dok nam smrt ne postane milija od života. Upravo tada mnogi gube oslonac u Bogu. (...) Kad bismo u takvim trenucima duhovnim očima mogli shvatiti veličinu Božje providnosti, mi bismo vidjeli anđele koji nas nastoje spasiti od nas samih.“ (str. 60) „Bog nikada ne vodi svoju djecu drukčije nego što bi ona sama izabrala da budu vođena kad bi mogla sagledati kraj od početka i razabrati slavu namjere koju ispunjavaju kao Njegovi suradnici.“ (str. 104) – pa sve do te velike nade u bolju budućnost koju nam je Bog obećao i u koju vjerujemo: „Ma kakve da su pogreške i propusti iz naše prošlosti, s Božjom pomoći mi se možemo podignuti iz njih. Tada ćemo s apostolom Pavlom reći: 'Ali kažem samo jedno: zaboravljajući što je nazad, ispružajući se prema onome što je naprijed...Trčim prema cilju da postignem nagradu – nebesko stanje u koje nas je Bog pozvao po Kristu Isusu.'“ (str. 125)

 

Citati koji su se mene najviše dojmili, tj. oni koji su me naveli na preispitivanje same sebe su oni koji na neki način ukoravaju i tjeraju na promjenu. „Ponekad se nalazim u vrlo teškoj nedoumici oko toga što da radim, ali neću podleći depresivnim osjećajima. Odlučna sam u namjeri da u svoj život unesem sunca koliko god mi je to moguće... Mnogo je toga što bi me moglo rastužiti, ali se trudim da ne govorim obeshrabrujuće riječi, jer bi netko tko čuje takve moje riječi mogao već biti tužan, a ja ne smijem učiniti ništa što bi moglo uvećati njegovu tugu. U svojoj sreći rekoh: Neću se pokolebati nikada! Dobrotom si me, o Jahve, na goru nade postavio.“ (str. 29) „Svaki život je svjetlo koje osvjetljava i razvedrava putove drugih, ili mračni utjecaj koji navodi na očaj i propast. Mi vodimo druge prema sreći i besmrtnom životu, ili prema žalosti i vječnoj smrti. I ako svojim djelima jačamo i pokrećemo na djelovanje sile zla u onima koji su oko nas, sudjelujemo u njihovom grijehu.“ (str. 89)

Također, velika je prednost ove knjižice sabranih citata iz raznih djela Ellen G. White i to što je svaki citat potkrijepljen biblijskim stihom. Time se podsjećamo i na Božja prekrasna obećanja i pouke koje nam je uputio preko svoje riječi, a možda smo ih u nekom trenutku smetnuli s uma.

Nalazimo se u vremenu kada nam je poruka nade prijeko potrebna. Brojne nevolje koje su nas snašle u posljednje vrijeme možda su dobar poticaj da se okrenemo Bogu kao jedinoj stabilnoj točki našega života. To je povjerenje koje treba trenirati i jačati svakoga dana. Nadam se da vas je ovih nekoliko ohrabrujućih misli navelo da ova knjiga i njezini citati postanu sastavni dio svakoga vašeg dana, da o njima razmišljate i da ih, naravno, primjenjujete.

„Ma kakva da su tvoja strahovanja i kušnje, iznesi Gospodinu svoj problem. Tvoj duh će biti okrijepljen da ustraje. Ti ćeš se moći osloboditi prepreka i poteškoća. Što si slabiji i bespomoćniji u vlastitim očima, postajat ćeš jačim u Njegovoj sili. Što su tvoji tereti teži, blagotvorniji će biti odmor kad ih baciš na Onoga koji nosi jarmove. Nek' se pokrenu planine i potresu brijezi, al' se ljubav moja neće odmać' od tebe, nit će se pokolebati moj Savez mira, kaže Jahve koji ti se smilovao.“ (str. 121)

Back to posts

Komentari

Morate biti prijavljeni da bi ste mogli komentirati članak.

kliknite ovdje to log in