Odgovorno roditeljstvo

100,00 kn

Dostupnost: Na skladištu

100,00 kn
Opis

Opis

Jednako kao što brak sjedinjuje dva srca i života u ljubavi te tako nastaje novi dom, prva je briga njegovih osnivača da djeca koja će ukrasiti taj novi dom budu pravilno odgojena. Pitanje koje je u davnoj prošlosti postavio Manoah: "Kako treba postupati s djetetom?" (Suci 13,12) ozbiljno si postavljaju i današnji roditelji dok gledaju lice dragocjenog i bespomoćnog dara koji im je povjeren. Pozornim i pomnjivim čitanjem važnih savjeta i uputa iz knjige „Odgovorno roditeljstvo“, uvidjet ćete golem i dalekosežan utjecaj pravilnog odgajanja djeteta onako kako ga je Bog povjerio roditeljima!

 

Autor Ellen G. White
Godina 2014
Uvez Tvrdi
Broj stranica 520
Format 14x20,5
ISBN 9789531832090
Recenzije

Recenzija knjige s naglaskom na majčinu ulogu

Pravilan odgoj djeteta ima ogroman i dalekosežan utjecaj, stoga je važno temeljito se pripremiti za preuzimanje uloge roditelja – oca ili majke. Jedan od kvalitetnih izvora ispunjenih biranim savjetima usklađenima s kršćanskim načelima koja proizlaze iz samih Božjih uputa je i knjiga Odgovorno roditeljstvo. Ova knjiga namijenjena je jednako očevima kao i majkama, a svakako i onima koji to jednom žele postati. Kao što nam pokazuje biblijski primjer Samsonovih roditelja, važno je upoznati se s izazovima i odgovornostima koje ta uloga nosi mnogo prije djetetova dolaska na svijet.

Žena kao majka

Sigurno se svi možemo složiti da se žena tijekom svojega života može pronaći i ostvariti u brojnim velikim ulogama. Primjerice, ona je: kći, prijateljica, djevojka, supruga, poduzetnica, poslovna žena... Zatim je tu i uloga na koju ćemo se ovdje usmjeriti, a koju mnogi smatraju jednom od najvažnijih uloga na svijetu: uloga majke.

Autorica ove knjige, poznata kršćanska spisateljica Ellen G. White, i sama je bila majka. Činjenica da je odgojila četvoricu sinova pomogla joj je da na razumljiv i suosjećajan način iznese brojne upute očevima i majkama usklađene s kršćanskim pogledima na svijet.

Najsnažniji i najdalekosežniji odgojni utjecaj

U knjizi Odgovorno roditeljstvo Ellen G. White značajan je dio teksta posvetila majkama ističući sljedeće: „Najmanje se sustavnih napora ulaže za pomoć majci, a njezin je odgojni utjecaj najsnažniji i najdalekosežniji.“ (Odgovorno roditeljstvo, str. 49)

Čitajući ovu knjigu, naići ćete na savjete koji pokrivaju različita područja majčinstva. Autorica naglašava važnost majčina ulaganja u samu sebe te na 53. stranici kaže: „U svjetlosti osobne majčinske odgovornosti, svaka bi žena trebala razviti dobro uravnotežen um i čist karakter, odražavajući samo ono što je istinito, dobro i lijepo, a takvo ponašanje će, kao po pravilu, oponašati njezina djeca.“

Zatim se nižu brojni savjeti prigodni za trenutke različitih obiteljskih kriza. Jedan od mnogih mudrih savjeta, koji vrijedi i u današnjem vremenu, kaže: „Molim vas, nemojte kažnjavati djecu u ljutnji. To je trenutak, iznad svakog drugog, kad trebate djelovati ponizno, strpljivo i s molitvom.“ (Odgovorno roditeljstvo, str. 208)

U odgoju vam pomaže i Stvoritelj svemira!

Među najvažnijim citatima koje ćete pronaći u ovoj knjizi nalazi se i jedan citat prepun ohrabrenja i snage koja prema svakoj majci teče iz nebeskih izvora, a koji govori o Božjoj suradnji s majkama u odgoju djece. U njemu ćete pronaći sljedeće riječi: „Majke, ne zaboravite da će vam Stvoritelj svemira pomoći u poslu. Njegovom snagom i Njegovim imenom možete voditi djecu tako da postanu pobjednici.“ (Odgovorno roditeljstvo, str. 145)

Bio je ovo samo mali pregled velikog mnoštva korisnih savjeta ponuđenih u knjizi Odgovorno roditeljstvo. Ohrabrujem vas da dublje proučite ovu važnu temu jer vjerujem da svatko od nas vrši utjecaj na barem jedan mladi život.

„Istražujte Pismo. Ne budite samo slušatelji, već izvršitelji Riječi. Dostignite Božja mjerila u odgajanju svoje djece.“ (Odgovorno roditeljstvo, str. 52)

 

Napisala: Mirjam Đurišević
Uredila: Tamara Moslavac Kos

Ocjene

Ocjene kupaca

Ocjena "Odgovorno roditeljstvo"

Napišite ocjenu

Samo registrirani korisnici mogu pisati kritike. Prijavite se ili se registrirajte.